Page 41 - 2013
P. 41
52e Gaòd’op sjiek? 41
Kwak2k0e1lk3raant

Sjieke snert
met dank aan wijlen Cas Spijkers

6-10 personen thick rich pea soup
- ca 500 gr varkens- of kalfsvlees (ribbetjes, hamschijf, varkenshiel) laten Erbspüree
purée de pois
koken, afschuimen indien nodig zuppa di piselli
- ca 500 gr spliterwten en groenten toevoegen als het vlees gaar is potaje de guisantes
- groenten in gelijke blokjes: grote ui, flinke winterpeen, knolselderij,
EET’
witte deel van een prei, aardappel
- 2-3 uur laten pruttelen op sjiek?
- vlak voor opdienen groen van de prei in reepjes en rookworst in plakjes

toevoegen
Serveren met roggebrood, roomboter, katenspek, overjarige nagelkaas en
mosterd

Sjieke variant

Zeebaars gebruiken in plaats van vlees.

Brabants
worsten-
brood
van de sjieke

Pannenkoekbakker ca. 30st © Stichting Carnaval Rooseonpdasajliek

Deeg Vulling Sjieke pannenkoek? In m’n onderbroek zulde bedoelen!
650 gram meel 1200 gr varkensgehakt Mar kèkt es naor dees lekkere en sjieke vullinge!
4,5 dl melk (kamertemperatuur) gehaktkruiden (naar eigen smaak)
14 gram zout 1 ei Sjiek & zoet
80 gram boter (kamertemperatuur) scheutje maggie
22 gram suiker scheutje koffiemelk Met gele room, warme kersen, amandelschaafsel en slagroom
40 gram verse of 14 gram droge gist +/- 80 gram paneermeel Met banaan en kokos
evt. beetje tabasco of sambal Met vers fruit en Agave siroop cactusachtige plant uit Mexico)
Doe alles bij elkaar en kneed goed (laat het Met warme appel, kaneel, spijs en vanille-roomsaus
zout en de gist elkaar niet raken!). Laten Goed mengen totdat het paneermeel niet Met peren en poedersuiker, geflambeerd met rum
rijzen ±30 min. onder een (thee)doek. Na het meer te zien is. Beetje water toevoegen, pa-
rijzen deegbolletjes afwegen ±37-38 gram per neermeel is namelijk te droog. Gehakt afwe- Sjiek & pittig
bolletje. Bolletjes wederom laten rijzen (20- gen per 40 gram en dan rollen tot een worstje
30 min, weer onder een doek). (of in een garneerspuit met grote mond). Met spinazie en ricotta
Met rode kaviaar en verse kruiden
Worstenbroodjes vouwen Met tomaat, mozzarella, gerookte zalm en basilicumpesto
Het deegbolletje trek je een beetje uit elkaar Met geitenkaas, spek en honing
zodat het een langwerpig plat worstje van deeg Met kaas, gember en noten
wordt en daar leg je het gehakt(worstje) in. Dan Met Franse brie, hazelnoot en honing
pak je de uiteinden van het deeg en die vouw je Met wildragout en vossebessencompôte
over het gehakt heen. Dan de zijkanten over het
gehakt vouwen en klaar is je worstenbroodje. pancake Sjiek!
Goed de kantjes dichtvouwen! Pfannkuchen, Eierkuchen
frittella, frittatine, crêpe
Na het maken van de worstenbroodjes nog even panqueque, crêpe
laten narijzen en nadat je ze 'gekleurd' hebt met crêpe
een ei/suikermengsel kunnen ze de oven in
(hiervoor meng je het eigeel van een ei
en wat suiker of koffiemelk).

Ovenemperatuur 220°C,
baktijd ongeveer 20 minuten.

Sjieke variant

Vullen met gewelde vijgen
en walnoten.
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46