Page 41 - 2014
P. 41
53e KOMMT DA ZIEN! ‘t IS SIRREKUS 41
Kwakkelkraant

2014

Kommt da zien!

‘t wor kóóke dus

sirrekus menu

Nodig: HOT-DOG Illustratie: Ronny Gomis
Een suikerspinmachine SUIKERSPIN
Houten stokjes voor de suikerspin KOM TAJIN
POPCORN
Gekleurde suiker of:
Kristalsuiker en kleur- en smaakstoffen

Doen:
Laat de suikerspinmachine ongeveer 5 minuten Nodig:
voorverwarmen. Schakel de machine hierna Pofmais (supermarkt)
Zonnebloemolie
© Stichting Carnaval Roosendaaluit en vul een maatschepje met kristalsuiker,
waar je de kleur- en smaakstoffen aan Koekenpan of hapjespan met dikke bodem
toevoegt. Strooi de suiker in het midden van de Naar smaak zout of poedersuiker
draaischijf en schakel het apparaat weer aan. Deksel (of stoffer en blik om de popcorn bij
De schijf gaat nu draaien en de suiker wordt elkaar te vegen)
verwarmd. De suiker smelt en er ontstaat een
suikerweb. Doen:
Leg een deksel klaar en verhit de olie in de
Pak een stokje en begin een suikerspin te pan. De pan moet goed heet zijn. Pas bij 200C
draaien. Draai het stokje rond door het web. poft de maïs. Bij rokende olie is de pan te heet.
Wanneer de machine geen suikerweb meer
produceert, is de suikerspin klaar. Schakel de Test met een paar korrels: als ze hard
machine uit en begin weer opnieuw. ronddraaien in de pan of meteen poffen is de
temperatuur goed.

Nodig: Pof de maïs in kleine porties per keer, niet meer
(hotdog)broodje dan er makkelijk op de bodem van de pan past.
Frankfurter- of knakworst
Doe de maïskorrels in de hete pan, schud
ui snel om en leg meteen een deksel op de pan.
zuurkool
Doe dat zo dat de stoom die ontstaat kan
bacon ontsnappen en de popcorn niet.
ketchup & mosterd
Kijk niet in de pan tijdens het poffen, zet de
Doen: hittebron uit als het stil wordt onder de deksel
Verwarm de worst in een pan met kokend water. (wacht de allerlaatste 'pop' geluiden niet af, de
laatste korreltjes poffen op de 'restwarmte').
Snijd de de ui in ringen en bak deze glazig. Doe in een schaal en bestrooi naar smaak met
Bak in een andere pan de bacon gaar en licht
zout of poedersuiker.
knapperig.

Snijd het broodje open. Bedek de bodem
met zuurkool. Leg daarop de worst. Even wat

ketchup en mosterd er overheen doen en
vervolgens de bacon en de gebakken ui erbij.

Foto: Bram Visser
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46