Page 41 - My FlipBook
P. 41
41

Bakken is helemaal hot. Elke tv-zender heeft van der Heijden, die in de jaren ’60, BALBOEKJE:
wel zijn eigen wedstrijd voor keukenprinsen ’70 en ’80 een bakkerij had in de
en - prinsessen. En sinds afgelopen zomer Westrand, wist ze natuurlijk al vroeg Het liefst dans ik met mijn eigen man, Jack.
hebben wij in Tullepetaonestad wat dat wat bakken inhoudt. Maar het grote We hebben ooit nog een rock&roll-cursus
werk kwam toch pas veel later. ,,Ons gedaan.
betreft een echte pa zag dat programma een jaar of
BN’er. Manuela van vier geleden en riep meteen dat dat
der Heijden scoorde iets voor mij was. En om ons nog
hoge punten bij wat meer te pushen kregen mijn
‘Heel Holland Bakt’ zus Anita en ik allebei een Kitchen
en is sindsdien een Aid van hem cadeau, die bekende
veelgevraagde gast keukenmachine.”
bij allerlei evene- Vader Jos is inmiddels gestorven,
menten. maar de liefde voor het bakken is
Ja, natúúrlijk houdt eeuwig. Er zijn maar weinig dagen
ze van carnaval. dat Manuela niet in de keuken is te
,,Vroeger dacht ik vinden.
zelfs dat het niet
doorging als ik er Als vitaliteitscoach leerde ze mensen
niet bij was.” Het om gezond te leven. ,,En ik liet mijn
motto Alles Daanst! klanten recepten testen die gluten-,
zit Manuela als suiker- of lactosevrij zijn.” Maar nu
gegoten. Als ze richt ze zich helemaal op het bakken.
haar bakkunsten Of ze dit jaar veel carnaval zal
vertoont, gebeurt kunnen vieren, weet ze nog niet. Ze heeft
dat steevast in een grote plannen: het Baklokaal, dat moet de
vrolijk dansjurkje. plek worden waar ze workshops gaat geven.
Ze heeft ze in alle Eén recept geeft ze al weg: het Roosendaols
kleuren. Bierbrood. ,,Daar dans je zó op weg.”
Als dochter van Jos

Stap 1: 60-75 minuten rijzen op kamertemperatuur. broodjes in met een scherp mesje en leef je
Het deeg moet verdubbelen in volume. Het uit. Maak een mooi patroontje.
Maak de dag/avond van te voren een voor- deeg is voldoende gerezen als je er met je
deegje van: vinger een gat in prikt en het gat zichtbaar Bakken
150 gram tarwebloem blijft.
150 gram water van 20ºC Giet een beetje kokend
0,2 gram droge gist Vormen water op 1 van de
Meng de ingrediënten in een kom en dek af schaaltjes met grind.
met plasticfolie. Laat de kom 8-12 uur op Stort het deeg uit op een met bloem be- Schuif de broodjes
kamertemperatuur staan. Dit deegje gaat rij- strooide werkplek. Duw de lucht eruit. Verdeel inclusief het bakpa-
zen en bubbelen (dansen). Voordat het weer het deeg in 3 gelijke stukken en bol het deeg pier in de oven op
inzakt, moet je het gebruiken. losjes op. Laat 20 minuten liggen. Bol het de pizzasteen. Giet
deeg nog een keer op en leg de deegbol- dan ook een beetje
Stap 2: len elk in een met roggebloem bestoven kokend water op het
rijsmandje. tweede schaaltje
Maak het deeg van: met grind. Verlaag
het voordeegje 2e rijs de temperatuur naar
300 gram tarwebloem 230ºC.
300 gram volkorenmeel Dek de mandjes af met plasticfolie en laat het
150 gram bierbostel van Hilldevils (brouwerij deeg in ongeveer 60-75 minuten zo goed als Bak de broodjes ca. 20
in Wouwse Plantage) verdubbelen. minuten en trek dan het
13 gram zout bakpapier er onderuit. Laat
Flesje bier van Hilldevils (met rood of groen Ondertussen zet je de oven aan op 250ºC, de broodjes nog 5 minuutjes in
etiket) laat een pizzasteen mee verwarmen. Zet ook de oven. Verlaag eventueel nog
5 gram droge gist twee terracotta schaaltjes met grind erin, de temperatuur met 20-30 graden
Meng met een standmixer of met de hand alle onderin de oven. Die heb je nodig om zo indien ze al genoeg gekleurd zijn.
ingrediënten in een kom. Kneed het deeg met dadelijk te kunnen stomen.
een standmixer ongeveer 10-15 minuten of Leg de broden na het bakken
met de hand ongeveer 20 minuten. Het deeg Als het deeg voldoende gerezen is, keer je de direct op een rooster om af te
is goed als je er een vliesje van kunt trekken. rijsmandjes op een stuk bakpapier om. Breng koelen.
een keteltje water aan de kook. Snijd de
1e rijs

Vorm een bal van het deeg en leg het in een
lichtjes met olie ingevette kom en dek het
goed af met plastic. Laat het deeg ongeveer
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46