Page 41 - Kwakkelkraant_2023
P. 41
o Lya van Dorst 41
Rendang
rSiSNjensroktekv(rd-aleeuo-ki-ne-ngKfio-1dtrb:uoret-eg2ookmieeknrpdugnpnokap:eiga-erlgaakl’nnwsoesgnleatsniodrajnreauene)ensrldardpmeesaenhnnerdgvrguakleeinegsgi-Wsroaeec4nnho.3deptnVs.eda2éedaontGr1ssér.esoeatattvw.pnoruVgtaaaaaeBeitoiddaareju.dertaenjrthngroeuoeeZuk.geeersnenemkitdsvtnetnd.v.ewrebleveoeunntoiaenlroeekoelkewdsitrdegsje.sveersckas.au1hiubtkrnlnk0epeooierluneugidmotgjtrdieeszjoloiagdtelnauonnepucuelrndgsarahotnene-nestdtnrehnoed-veelees
Voluit heet hij Amaradasa in een cake of in de pudding
en wie die boon trof, was voor
Nuijten, maar heel Tullepetao- eventjes ’de koning’. Later werd
nestad kent hem als Ampi, de koning meer en meer een
eigenaar van café de Veestal- narrenfiguur en zijn we terug
len en het door zijn compag- bij carnaval.
non Ronald Kop gerunde café Toch wel het mooiste feest wat
Ergens Anders. er is. ‘Hard werken, maar stik-
‘Na mijn koksopleiding in leutig. Vooral de weken ervóór.’
Hoogstraten werkte ik eerst bij Zeg maar gerust, de máánden
Zeelandia op de Bloemenmarkt, ervoor. Want ook het ontbijt
daarna volgden Hilton Atlanta op 11/11 was een groot feest,
in de VS en Hotel Des Indes in met 140 man aan tafel.
Den Haag. Terug in Roosendaal Zijn rendang-recept maakt Ampi
nam ik in 2007 de Veestallen bij voorkeur klaar in een snel-
over en in 2013 Ergens An- kookpan. ‘Beter voor het milieu,
ders.” Hij weet zelfs de motto’s hé. In een gewone pan staat het
nog van die twee jaren: ’t Blèft toch al gauw drie uur te sudde-
kunst en Gaòd op sjiek. ren. Ik weet wel, slow cooking
Ook heeft hij een cateringbe- is helemaal ín. Maar dat wordt
drijf met kant-en-klare maal- met de gasprijzen van nu toch
tijden én sinds een tijd is er wel heel erg duur.’
in de achterzaal van ‘Boonen’ Enne… rendang mee friet mag
zoals we de Veestallen natuur- ok!
lijk ook kennen, restaurant De
foto Bram Visser Bonenkoning. tekening Eric van der Heijden
De naam De Bonenkoning is
een verwijzing naar Sjef Boon-
en, de legendarische kastelein
van de Veestallen, uit de tijd
dat zelfs de mannen van het
IQ nog jong waren. Maar het is
ook een schilderij uit 1638 van
Jacob Jordaens.
De wat ouderen kennen die tra-
ditie nog wel: met Driekonin-
gen zat er een boon verstopt
Rendang
rSiSNjensroktekv(rd-aleeuo-ki-ne-ngKfio-1dtrb:uoret-eg2ookmieeknrpdugnpnokap:eiga-erlgaakl’nnwsoesgnleatsniodrajnreauene)ensrldardpmeesaenhnnerdgvrguakleeinegsgi-Wsroaeec4nnho.3deptnVs.eda2éedaontGr1ssér.esoeatattvw.pnoruVgtaaaaaeBeitoiddaareju.dertaenjrthngroeuoeeZuk.geeersnenemkitdsvtnetnd.v.ewrebleveoeunntoiaenlroeekoelkewdsitrdegsje.sveersckas.au1hiubtkrnlnk0epeooierluneugidmotgjtrdieeszjoloiagdtelnauonnepucuelrndgsarahotnene-nestdtnrehnoed-veelees
Voluit heet hij Amaradasa in een cake of in de pudding
en wie die boon trof, was voor
Nuijten, maar heel Tullepetao- eventjes ’de koning’. Later werd
nestad kent hem als Ampi, de koning meer en meer een
eigenaar van café de Veestal- narrenfiguur en zijn we terug
len en het door zijn compag- bij carnaval.
non Ronald Kop gerunde café Toch wel het mooiste feest wat
Ergens Anders. er is. ‘Hard werken, maar stik-
‘Na mijn koksopleiding in leutig. Vooral de weken ervóór.’
Hoogstraten werkte ik eerst bij Zeg maar gerust, de máánden
Zeelandia op de Bloemenmarkt, ervoor. Want ook het ontbijt
daarna volgden Hilton Atlanta op 11/11 was een groot feest,
in de VS en Hotel Des Indes in met 140 man aan tafel.
Den Haag. Terug in Roosendaal Zijn rendang-recept maakt Ampi
nam ik in 2007 de Veestallen bij voorkeur klaar in een snel-
over en in 2013 Ergens An- kookpan. ‘Beter voor het milieu,
ders.” Hij weet zelfs de motto’s hé. In een gewone pan staat het
nog van die twee jaren: ’t Blèft toch al gauw drie uur te sudde-
kunst en Gaòd op sjiek. ren. Ik weet wel, slow cooking
Ook heeft hij een cateringbe- is helemaal ín. Maar dat wordt
drijf met kant-en-klare maal- met de gasprijzen van nu toch
tijden én sinds een tijd is er wel heel erg duur.’
in de achterzaal van ‘Boonen’ Enne… rendang mee friet mag
zoals we de Veestallen natuur- ok!
lijk ook kennen, restaurant De
foto Bram Visser Bonenkoning. tekening Eric van der Heijden
De naam De Bonenkoning is
een verwijzing naar Sjef Boon-
en, de legendarische kastelein
van de Veestallen, uit de tijd
dat zelfs de mannen van het
IQ nog jong waren. Maar het is
ook een schilderij uit 1638 van
Jacob Jordaens.
De wat ouderen kennen die tra-
ditie nog wel: met Driekonin-
gen zat er een boon verstopt