Page 11 - 2005
P. 11
KWAKKELKRAANT 2005

Elmelse
gerechten

Oonze commisbie waar éél nieuwsgierig wa zoal 'emelse Bncillaparfait (T)oules Gratinés
gerechten kunnen zijn mee carnaval. We gienge daortoe met gembersaus
op bezoek bij 11 erkende Tullepetaonen en namen een Het was de commissie vergund
De entree in de Jozefpastone een blik te mogen werpen in de
kijkje in de keuken. bracht de Kwakkelkraant- ruime keuken van Zaal- en
De resultaote zijn éél biezonder, allemaal éél lekker, commissie in hemelse sferen. Part:ycentrum Erato, een droom
Pastor Analla ontving ons voor elke keukenprinses
voedzaom en calorie-aarm. met haar brede glimlach en (en prins), 't Hemelse gerecht
Bovendien ontvieng oonze commissie een aontal pretoogjes en leidde ons direct van Dimltri, jonge ambitieuze
cuhnaire uitnóódigienge vor de aovend van hun naar de riante keuken van het gastheer, gegratineerde
voormalige dekenpaleis. mosselen of liever sinds wij hier
evaluaosiebesprekieng. Gèère wekelijks een Frans Café in huis
Ier komme ze: Op onze vraag naar haar hebben: Moules gratinés.
hemels gerecht zweefde er plots Zaolig
Otis Culinair een aureooltje om de kokmuts en met onverholen zaligheid
sprak Andlla over haar pastoraal toetje: "Doe In een Er Is in West-Brabant één restaurant waar ze dit in alle
pannetje kleine schijfjes appel met rood velletje er nog
aan! (sterappel). Giet gembersaus daarover. perf'ectie serveren. Ik kom daar graag en zodra ik binnen
Zachtjes opwarmen en giet dan de saus over
vanille-roomijs". ben zetten ze mij ongevraagd de bleekgele jumbo's voor
En Pastor doet U ook nog aan voor- en hoofdgerechten?"
Jazeker, tomatensoep van verse tomaten. En spekskes op met die prachtige gratin van verfijnde kaassaus ....
een bed van keeltjesstaamp"!
En heel apart Ik drink daar graag een rode wijn bij.
Het oog van de commissie viel bij het weggaan nog op al
die molhge engeltjes en ook St. Jozef zag er bijzonder "Dimltri, maak je dit zelf ook wel klaar?" "Nee dan is de
welgedaan uit. leut, het exclusieve er af Ik wil het recept ok niet kennen.
De commissie komt graag proeven als de appeltjes met En Dimltri tijdens de topdagen ? Och, er is altijd wel Iets
rode velletjes rijp zijn ! met snert en bloedworst
Voor de grote maaltijden : Boerenmaaltijd, Lucasmaaltijd,
zou ik graag eens wat anders, wat creatiefs op tafel
brengen. Maar de klant is koning en koningin

© Stichting Carnaval RoosendaalWel brengen we dit jaar een heel speciaal drankje op basis
van likeur, brandewijn en koreander. 'n Eigen brouwsel,
Bijzonder nieuwsgierig toog de Commissie Kwakkelkraant Elmelse moddddier helemaal nieuw. Dat wordt 'n topper met de feestdagen en
naar de Damstraat op zoek naar de hemelse gerechten van met Carnaval.
Johnny. Want Johnny heeft er meer dan één. De meest druk bezette kastelein De naam? Is er nog niet. 'n Fles voor diegene die een
Helaas troffen wij Johnny niet thuis. (Zie foto). van Tullepetaonestad trof de goede naam bedenkt.
Navraag in de Damstraat leerde ons dat Johnny met vele commissie in Verkadehuis. Dimltri, mogen we ook proeven? Tuurlijk.
gouden handdrukken was afgereisd naar Zuid-Amerika. Vragend naar zijn hemels Meer dan vortreffelijk en hierbij onze suggestie :
gerecht vertelde Peter dat hij '"n Amourke". Jouw borreltje. Het getuigt van en inspireert
vroeger (alleen vroeger ?!) tot
daarmee de meisjes versierde ! Alsof alle Cherubijntjes tegelijk blaosontsteking krijgen.
En jouw moules gaan we proeven bij onze evaluatie.

Geen brug te ver, geen zee te hoog en 't mocht wa lije bij j:tl' Zijn zussen konden niet koken Bannibdolisme
oons jubileum van de 44e kraant en zo trok onze en vonden het uitstekend dat
commissie naar Brazilië waar we Johnny troffen in het Peter die taak overnam. Bizonder nieuwsgierig naor wa
Palado Otisfogo, gelegen aan het strand van Copacabana. Dat vonden ook hun vriendinnen. d'n Enk inspireert tot z'n
Blij ven-ast begroette John ons in de riante lounge van zijn In de keuken hielpen ze Peter. Ze hielden de kom vast Swaree-acts togen wij naor de
paleis-hotel. "Ha die Tullepetaone"! (Hoe kon dit nou?) waarin hij chocolade mousse klopte. Dahliastraot waor Enk mee
Een riet-rokje bood ons direct een exotische cocktail aan Hij klopte op zo'n manier dat de mousse deels op de zullie Jolan ons opwachtten
en wij namen plaats in de brede leren zetels. kleding van de vrouwtjes terechtkwam. mee 'n bakske.
Op onze vraag naar zijn hemelse gerechten gooide John Deze ging dan ter plekke in de wasmachine. Ja ja. Peter! "Hemels gerecht!" Zak oe 's
met een brede zwaai de deur open naar zijn bedrijfsruimte gaauw vertelle," aldus Enk.
en 5 melkchocoladen toetjes blikten ons vol venA/achting Hij maakt dit hemels gerecht nog wel eens b.g.v. een "Paoreloen. Tullepetaon dus.
aan. "Wil je mét of zonder slagroom?", aldus John. feestje en vraagt dan dames ter assistentie! Mag grust 'n bietje vet zijn.
Hij zingt er ook nog een liedje b i j : "Ik heb een moussje En dan gebraoie, aon't spit,
"Zijn er ook voorgerechten," zo vroegen wij. " In de geklopt...." of in de pan of op de barbeekjoe. Of ge laotem suddere
subtropische patio", aldus John weer en hij toonde ons Onze commissie komt proeven. Onze dames wagen 't er op. mee sjalotjes en knoflook. Veul saus in ieder geval,
diverse meerminmodellen gezeten op en in het gigantische lekker kluive en flienk da brööd d'r in soppe".
jacutziebad. Ook enketen in een dressing van verfijnd Oonze mond viel ope: De kannibaolü Vret ie daor z'n eigen
visnet en liggend op een bedje van zeekraal-groen. volluk op! Zittie mee z'n vette klaauwe te smikkele van
"Vers van gisteren ", zo verzekerde John ons. "Dat was In oons eigen vléés en bloed! Oe ekket nou. Enk??
de Damstraat nog wel eens een probleem! En oetie d'r bij kikt.... IJ lek z'n vlengers d'r bij af! Assof
tie d'r aon twee nog nie genogt eet...
"En de hoofdgerechten?", vroegen wij ademloos. " Op de '"n Bietje Tullepetaon vret krabbe. Enk. Ge kok ze en dan
erste verdieping en ons dakterras. Daar bereik je echt de zuigd z'uit! mar gij!"
hemelse sferen met onze Braziliaanse culinaire "O, mar das mijn vorgerecht!"
hoogstandjes". "En as toespijs dan Enk ?"
"Vis of vlees", John. "Maakt niet uit. Zit er allemaal aan. "Poetjespap, beschulte mee waarme melluk d'r op en dan
Zelf schoonmaken en dan met uitjes ...." ne flienke dot slagroom d'r i n . . . "
slik...slik....
"En de kosten John ?" "Och fis voor de Kwakkelkraant, 'n

goed doel. De Tullepetaonen hebben me rijk gemaakt. Laat

ik nou eens wat terugdoen "

Buiten adem bereikte onze commissie het strand
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16