Page 12 - 2005
P. 12
KWAKKELKRAANT 2005 m

mee spijs en

Rooie Floorkool Spaghetti
mee hachee
Spaghettti Blphonso
Waar kun je als je hemelse sferen
zoekt nog beter binnenstappen Veneziani Vol verwachting betrad onze
dan bij de 3 Weesgegroetjes. commissie het overbekende
Aldus deed onze commissie en
troffen Floor daar aan als Petrus Op de B-dijk trof onze commissie 4-sterren restaurant Dekkers op
met de koperen sleutel van de
bedsteedeuren. oud-hofnar, Swareevedette en de Blommenmart. Ze trof daar
Op onze vraag zwaaiden de
deuren wijd open en nam Floor een duidelijk afgeslankt Fons aan in goeden doen, driftig
plaats voor de bedstee omringd
door alle kruis-en heiligenbeelden, scoutingopperhoofd: de pollepel zwaaiend.
rozenkransen en devotionalia.
En terwijl de H.Theresia, patrones van onze commissie, Koen Schoenmakers. Op onze vraag naar zijn hemels
minzaam op ons gezelschap neerkeek, vertelde Floor van
zijn hemels gerecht: Rooie kööl mee hachee. "Koen jouw hemels gerecht " gerecht reageerde hij weifelend :

Hij komt er 's nachts de bedstee voor uit, zo tie zegt. Zijn "Spaghetti bolognese a la Ingrid "Zal ik nou eens 1 ster van de
recept: Men snijde verse kool in fijne reepjes. Nogmaals:
verse kool, recht van de boer en zelf snijden mee 't eigen en dan in Venetië" 4 weggeven aan de
mes. Dan wassen hier onder de pomp.
Verse appels schillen, klokhuis en pitjes er uit. "Sorry Koen, lijkt ons allemaal Tullepetaonen"?
Opzetten mee suiker, kaneel en nootmuskaat. 40 minuten
laten sudderen op dees petroleumstel! tegelijk toch ' n beetje moeilijk.

"En de haché. Floor ?" Je zit toch niet samen met de pan Spaghetti Alphonsoü Gigantisch lekkeren binnen 11 minu-
"Da vertel ik als jullie komen proeven "
En een Rubens-knikengeltje knikte instemmend op je knieèn spaghetti te draaien in de gondola al ten klaar.

© Stichting peddelend langs de palazzi.." En wij dteren Fons: kook pasta gaar in water, zout en een

scheutje olie.

"Maar 't moest toch hemels zijn " Doe in een pan ook een beetje olie, voeg er fijn gesneden

"En Koen, eet de scouting ook hemels"? Da's meer in reepjes of blokjes bacon bij. Laat zachtjes kleuren. Dan

vagevuur mee veul vuur, met groene zeep ingesmeerde verse knoflook, gesneden juintje, prei en gamba's,

pannen tegen het aanroeten met daarin gepofte aardappels Hollandse garnalen gepeld. Niet langer dan 3-4 minuten

en vette hamburgers. Het echte barbecue en camping meebakken. Dan de pasta er bij doen als deze warm is.

gebeuren. Kan straks misschien nog wel in de St. Jan! Een scheut koksroom en geraspte kaas toevoegen en

voorzichtig doorroeren.

"Koen, maak jij zelf ook wel eens iets hemels klaar ?"

"Jazeker, maar niet zozeer op culinair gebied" Dat wordt smullen !! (Er kan nog een frisse salade bij wor-

"Eh .juist Koen." den geserveerd).

Wat dat laatste betreft lijkt onze commissie een echte

Chianti-classico ook geen slecht idee !

Carnaval RoosendaalFons,even afepreken omte komen proeven
Hazencivette oftewel
BiIe daogen friet 'aozepeper van Boerenomelette
oons moeder
In het riante kantoor, gelegen Daags na zijn luistenijke kroning
precies boven de meet van 's Een allerleutigste visite legden was het onze commissie reeds
lands grootste wielercriterium, wij af bij "Oons Moeder", de vergund een bezoek te brengen
troffen wij de grote kleine man, moeder van alle Tullepetaonen, aan onze nieuwe Oogheid Priens
president-directeur van de Draai Mevr. Nel Bogers-Boonen, Olavl.
van de Kaai aan: John Hertogh. 85jaorjong.
Op oze gebruikelijke vraag: Prins, prinses en prinsesje
"John wa d'itte gij nou 't Gelijk 'n bakske koffie (toch nie ontvingen ons temidden van
liefste?" zijn eerste reactie: "Mot te straf zeker?) 'n Fraans een bloemenzee en tussen
da d'echt? Durf 't mekaant nie te cognacske? Wij gin enkel enkele telefoonstoten door
zèège... Friet, gewoon friet, iedere bezwaar en 'n flienke scheut vertelde de Hoogheid dat hij
dag, vanaf m'n 10e jaar al. Niks aanders ! Prince de Polignac kleurde oons na een lange drukke en zware nacht diezelfde avond nog
glas. "Oons eemels gerecht ? Jao, dat hebben wij van oons naar een bruiloft moest. Zaterdag stond de Oogheid in
Eigen gebakken van echte aardappels.(John noemt de moeder (de oude Madame Boonen, ook moeder van Sjef, dienst van de Goed Heilig Man en zondag wachtte hem een
naam van een leverancier op Hulsdonk). geboren 1890). En da motte nouwes goed opschrijven vor fotosessie ....
Zelf snijden, zelf voorbakken en ook afbakken ! al die jongere Tullepetaonen want die kennen da niet mir
"John, mee biefstuk ?" En gaat die dan na de rit van het en't is toch zo lekker.... Hemels gerecht? ... Boerenomelette.
zadel de pan in ? Omelette met champignons. Leren waarderen op
"Ja da wit natuurlijk nooit niemand" Aozepeper: wintersport toen we met de Floormeute op stap gingen
Ne n'aos: mot 'n bietje 'bestorven' zijn. Ge mot 'm net destijds. Wel alles vers: verse eieren (scharrels), verse
"John, ok tijdens de Draai ?" kunne ruken. Of ne n'eele of in stukken. De kop nie champignons, paprika. Ook wel tijdens carnavaL denk ik.
"Nee, ik heb 't rijk voorziene buffet nog nooit aangeraakt vergeten, die is ok lekker, mit da tongeske en zelfs Of anders eisalade of ne goeie biefstuk. Glas wijn!
al die jaren. Als ik die dag aan 2 broodjes toekom is het d'assus... 'n simpele voedzame maaltijd.
veel!" Snij vers vet spek in blokskes. "Maakt uzelf ook wel wat klaar. Oogheid?" "Jazeker en als
'n Goeie klont goeie botter in de pan, ik straks ouderschapverlof heb, ga ik koken"
"En tijdens de Tour in Frankrijk ?" "Ne goeie tournedos mee aos lichjes insmèère mee mosterd, Koken met de Priens ? D'n Emel te rijk !
friet natuurlijk en veul, heel veul knoflook. Zoveul da d'eel peper en zout erbij en aonbraoie,
't café stienkt" ne dikke juin d'r op, laurierblad, thijm,
paor goudrenette, bietje waoter en azijn,
John, er is minstens één lid van onze commissie die graag waoter d'r bijgieten en zachjes laoten sudderen tottie gaor
mee eet is, lekker mals is, alles op 'n klein vuur.
Op 't lest doed'er 'n flienke scheut goeie wijn bij. Denkfer
om: gin kwaoie wijn !!
En dan nog 'n goeie raod: ne lekkere gekokte patat d'r bij
eete, eigengemaokte appelmoes. Nie uit 'n potje ! Rooie
kool. En drienkfer dan 'n goei glas wijn bij.

Mevr. Bogers, wij hopen er op oons 85e nog net zo van te Het 'emelse gerecht heeft zich ten lange leste
kunnen genieten as gij. Bedaankt moeder! erbarmt over mij en mijn benauwde veste

de knóópe sprienge d'r af !
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17